File de poveste

luni, 23 mai 2016

Astazi este o zi minunata!

              De C. Alin Bălășoiu

Deschizând ușa, de parcă un uragan l-a adus, nepoțelul năvăli în casa bunicului:
- Bunicule! Bunicule! Am ajuns, unde ești?
- Aici dragul meu!, îi răspunse bunicul cu brațele largi deschise și cu ochii sclipind de bucurie. Vino să te strâng în brațe.
- Ai văzut ce zi frumoasă este? Și câtă veselie e în jur? Azi e o zi minunată! Îi spuse bunicul în timp ce mîngâia părul ciufulit al lui Matei.
- Bunicule pot să te întreb ceva?
- Desigur dragul bunicului, orice.
- De ce de fiecare dată îmi spui că ”Astăzi e o zi minunată!”?
- Păi dragul moșului, pentru că așa și este. Astăzi este o zi minunată!
- Cum vine asta bunicule? Fiecare zi e minunată? Păi dacă azi plouă și mâine plouă și mai tare? Și dacă ieri a fost frig? Toate zilele sunt minunate?
- Da dragul meu. Fiecare zi în care văd sau mă pot gândi la tine e minunată, fiecare zi în care aud păsărelele ciripind e minunată, fiecare zi în care cineva îmi deschide ușa și mă întreabă de vorbă e minunată, fiecare zi în care…
- Stai! Păi în toate zilele tu faci câte ceva din ce ai zis acum?
- Păi da, zise bunicul. De aceea în fiecare zi pot spune astăzi e o zi minunată! Pe lângă asta, Matei, să știi un mare secret. Viața este așa cum o simțim noi că este. Viața este așa cum o planificăm în fiecare zi de dimineața când ne trezim. Dacă primul lucru la care te gândești când te trezești este că îți lipsește jucăria roșie, că tu nu o să primești niciodată bicicleta care o vrei, că nu, nu…nu…nu…ei bine, așa se și întâmplă. Pentru că tu așa simți. Și pentru că ceea ce simți îți crează ziua. Și atunci de ce să nu te trezești și să strigi în gura mare că astăzi este  o zi minunată? Și de ce să nu-I spui fiecărui om pe care îl întâlnești secretul cî astăzi este o zi minunată? Spune-I și îi vei face și lui și ție o zi minunată!
        Matei lua aminte lecția spusă de bunicul său. Și acum știa că bunicul este un om înțelept și că tot ce îl învățase până acum a fost cum a zis bunicul, să hotărească singur să-și creeze o zi minunată. Să nu aștepte ca alții să o facă pentru el.
Ajuns acasă și-a atârnat deasupra patului un zâmbet galben mare ca un saore pe care a scris mare de tot, Astăzi este o zi minunată!, astfel încât primul lucru pe care îl vede când deschide ochii să fie acesta.
     Zilele au trecut și Matei a văzut că bunicul lui avea dreptate. De când vedea dimineața că începe o zi minunată a început să spună părințiilor și prietenilor că ”Astăzi este o zi minunată!”. Și a mai observant că dacă spunea mai multor oameni despre asta, nu numai că le aducea un zâmbet pe buze, dar parcă fiecare zâmbet îi umplea și mai mult paharul fericirii lui. Și el se simțea tot mai minunat.
       Matei e mare acum. Zâmbetul de deasupra patului este același, doar că îl vede și soția lui dimineața. În plus și băiețelul lor are un zâmbet aidoma, în camera lui!

        Cum e ziua ta astăzi?

Astăzi e o zi minunată!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu